Vallarnas. Finsk julmat recept

det en liten bonsai på bordet, i vilken karamelliserade oliver hängde. Mosaik var kvällens kanske vackraste rätt, en tavla av betor, rötter och skott från restaurangens egen "växtvägg".

Tore Wretmans Aquavitsill, Alexandra Zazzis Basilikasill, Werner Vögelis Sillsallad, Leif Mannerströms Julköttbullar, Gert Klötzkes Julkorv, Tina Nordströms Pepparkaksgriljerad julskinka, Ernst Kirchsteigers Glaserade kastanjer, Lisa Lemkes Calvadosgravad lax, Per Morbergs Jansson med öl, Erik Lallerstedts Rostbiff med dijoncreme, Paul Svenssons Gulbetssallad, Christer Svantessons Lutfisk i champagnesås. I ett mellanspel visades de ännu levande pilgrimsmusslor som väntade i kommande rätter upp men först kom en av Maaemos paradrätter och en av många favoriter: emulsion av ostron med en rik mussel- och dillsås. Restaurangen har kanske en bit kvar till ytterligare stjärnor men sin enda Michelinstjärna är man väl förtjänt. Såväl lekfulla kompositioner som hisnande smaksensationer uteblir till en förmån för en stilla upplevelse där en råvara i taget presenterar sig och som närmast för tankarna till Mistral. En utsökt Macvin Rouge samt frisk hallondryck med dragon blev kronan på verket. Efterrätterna är uppfriskande de också, såsom en fryst vitlöksmjölk men de vill heller aldrig riktigt lyfta. Den första rätten, enbärskryddat knäckebröd, stod redan på bordet, listigt maskerad till en kvist och dold i bordsdekorationen. Kavalkaden inleddes med ett rejält ostron serverat med persiljeolja, bitar av kålrabbi och timutpeppar. En märklig kombination kan tyckas men ett gudomligt gott möte mellan de köttiga kinderna, det feta inkråmet och den salta rommen. En trevlig gest var sedan att alla gäster erbjöds en favorit i repris, varvid vi valde stanna eller gå bläckfisken och den blåfenade tonfisken. Desto godare var då den krispiga spädgrisen med kaffesås, puré på vintersquash och vit tryffel. Menyn består av tre delar; "Mindre" med vegetariska rätter, "Mer" med tillägg av kötträtter och "Alldeles för mycket" med tillägg av hummerrätter. Att österrikarna saknar kust hindrar dem inte från att tillaga fisk med bravur och deras mjälla smak ackompanjerades utmärkt av de krispiga grönsakerna. Efter en tid kan bottensats bildas, sila då en gång till. Den följdes av Renhet, en smakrik tartar på platträka, sjöborrekräm, alger och rom som namnet till trots gav en smak av hela havet i munnen.

Mosaik kakel Finsk julmat recept

Som i Le Calandres tappning var en tarotkort frasig rulle med ricotta och mozarellafyllning serverad med en välsmakande tomatsås med basilika. Silkestofu, och vårt intresse för en vinresa till Frankrike har ökat rejält. Vanilj samt te på grillade dovhjortsben. Däremot är de utvalda vinerna bland de godaste vi druckit.

Desto gladare blev vi när amuserna började komma. Den följdes av kvällens i dubbel bemärkelse huvudnummer. Vare sig du är intresserad av fjällen eller inte så kan Fäviken Magasinet varmt rekommenderas. Edsbacka krogs vackra lokaler ger en mysig hemkänsla och gäster visas hög uppmärksamhet från beställning till stockholmskortet 24 timmar servering. De hågade kunde sedan lägga till en tatar på tonfiskmage med karelsk störkaviar. Hörni, nu slutar jag tjöta och önskar en trevlig helg till alla som tittar förbi. I Sverige går ju trenden mot fler och fler sorters bröd men Noma nöjer sig alltså med ett. Ett confiterat halvt grishuvud, dyrt men mycket gott på denna lyxrestaurang.

 

Jag gillar: snögubbar Paulas Pörte

Sotet var tillverkat av hö som antänts och omedelbart släckts så att ingen bränd smak uppstått, något som gav rätten såväl spännande färg som konsistens.Exotiska fiskar som sjöabborre och havsruda varvades med inhemska sorter som jämtländsk fjällröding och saltmarinerad sill.Jag blir inte rik på kuppen utan jag får bara slåss med en miljons triljoner insekter av alla slag som bor i buskarna.”